PATTY CLAYTON

Architectural Design + Research Studio
Multi-Unit Housing


New York, New York | 2008 | Clayton + Zheng

Using high-end condos as a vehicle to explore ecologically responsive parametric design within the constraints of lot orientation and zoning regulations, the concept of a "living wall" at building/facade scale was mined for phenomenological and environmental effect.

In dense Lower Manhattan, greenery and open space are luxuries, and urban air quality suffers. This parti maintains an internal garden courtyard for residents, by stacking through-lot duplex units and rotating them to create private terraces on half of the lot, overlooking the shared garden below. The "living wall" is the facade/screening element, maintaining street presence and privacy for the garden inside. Unlike the typical green wall, this living wall is experienced from both sides; from the inside, as a lush vertical garden and from the outside as a glass curtain wall. Plants are grown aeroponically and within the thickness of the wall, their roots are misted throughout the day, creating an elusive shifting translucency when viewed from the street. Air quality also benefits from rhizofiltration, in which contaminates are filtered and absorbed by the roots of the plant. Parametric modelling via Grasshopper was used to develop the densities of the hexagonal planting module, in response to solar orientation and shading.


+ Show info- Hide info
concept sketch - mist
concept sketch - mist
section perspective
section perspective
solar + massing strategy
solar + massing strategy
ground floor plan
ground floor plan
unit 1 plan
unit 1 plan
solar performance diagram
solar performance diagram
systems: hot air, dirty air, water
systems: hot air, dirty air, water
day / night street view
day / night street view
2012 Patty Clayton, built with Indexhibit